Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ropucha obecná

Ropucha obecná  

 Popis

Ropucha obecná je neohrabaně se pohybující žába. Zbarvení je jednotvárně hnědé, tmavě hnědé nebo okrové přecházející do hnědavého až šedavého zbarvení břicha. Břicho může být bez jakékoli kresby, často je však tmavě mramorované. Po celé horní straně těla jsou rozmístěny více či méně vystouplé větší a menší bradavky, výrazné jsou dvě velké příušní jedové žlázy (tzv. parotidy). Z bradavek na kůži vylučuje výměšek obsahující jedovaté bufotoxiny. Ty sice pro člověka nepředstavují vážné nebezpečí, ale dostane-li se výměšek do oka, nosu či na jinou sliznici, vyvolá velmi nepříjemné pálení.

 

 Hlas

Samci ropuch se na jaře ozývají monotonně znějícím hlasem jako vysoké „orrr, orrr“.

 

 Areál rozšíření

Široce rozšířený druh obývající většinu Evropy s výjimkou Irska, Baleárů, Korsiky a Kréty. Její areál se táhne v širokém pásu přes střední a severní Asii až do Japonska. Vyskytuje se i v severozápadní Africe (Maroko, Alžír).

Ropucha obecná obývá 80 % kvadrátů síťové mapy ČR

zaba_001.jpg

, její výskyt lze považovat za celoplošný, horní hranice výskytu zde pro tento druh není stanovena.

Ve vyšších polohách je její výskyt limitován spíš nedostatkem vodních nádrží vhodných k rozmnožování, než vlivem klimatických faktorů.

 

 Stanoviště

Ropucha obecná obývá převážně smíšené lesy v pahorkatinách a horách, vyskytuje se od nížin až do vysokých nadmořských výšek. V otevřené odlesněné krajině je poměrně vzácná. Ropucha obecná tráví většinu života na souši, ve vodě je nalézána pouze v krátkém období rozmnožování. Aktivní je zvláště v noci.

 

 Rozmnožování

K rozmnožování dochází ve vodních nádržích, lesních rybníčcích, bažinách, příležitostně i v potocích a menších říčkách. Migruje na velké vzdálenosti a s výjimkou období rozmnožování žije i daleko od vody.

 

 Potrava

Ropuchy obecné se živí červy, plži, svinkami, pavouky a hmyzem, který loví převážně při nočních toulkách.

 

 Ohrožení

Ropuchy obecně jako ostatní obojživelníci jsou ohroženy především likvidací rozmnožovacích míst. Často také dochází k otravě ropuch organofosfáty a těžkými kovy, jež jsou součástí přípravků používaných v zemědělství. Ropuchy jsou také hlavně ohroženy při jarních migracích.

Ochrana spočívá především v ochraně vodních ploch umožňujících rozmnožování a na jaře v budování zábran zamezujících vstup ropuch na vozovky v místech jejich pravidelného tahu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< září / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 7425
Měsíc: 87
Den: 5